"VOEL JE HART' - natuurwandelingen & zo
stiltewandelingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles wat waar is,

kan zachtjes zijn.Zachtjes rijpen de vruchten.

Bladeren vallen in stilte.

Stom bedekt sneeuw ze,

kalm vriest het meer dicht-

dood komt als slaap.


Bevruchting is zwijgend.

Zonnelicht schreeuwt niet.

Niemand hoort het, als de sneeuw verdwijnt.

Al het gras komt uit de aarde-

stom.

Als bloesems opengaan...

davert het niet.


Alles wat waar is,

kan zachtjes zijn.

Voor óns oor.

Geen mens kan horen

wat de uil hoort.


Heinz KahlauEEN STILTEWANDELING

Stiltewandelingen zijn momenteel heel populair. Vele organisaties doen er aan mee, zoals parochies en recreatiebedrijven maar ook coaches, counsellors en therapeuten. Het is dan ook een uitgelezen manier wandelend bij jezelf te komen en allerlei beslommeringen achter te laten.

Bij mijn wandelingen is het thema stilte al heel lang een bijna vast onderdeel van een wandeling. Een stiltewandeling is voor mij een themawandeling met als onderwerp stilte.

Stilte is niet de afwezigheid van geluid. De vogeltjes blijven zingen en de bomen ruisen. Ook de wandelaar kan gerust af en toe zijn hart luchten. En daar gaat het wat mij betreft over: Je hart een beetje lucht geven in een rustige omgeving, waarbij de wandelaars respect voor elkaar en elkaars moeilijke momenten hebben.


Het stil bij jezelf zijn in de natuur kan voor menigeen heilzaam werken en natuurlijk zijn er ook mensen die er bang voor zijn. Een confrontatie met jezelf is niet altijd fijn !


Voor de stiltewandeling zoeken we een rustig gebied op. De groep blijft heel klein, laten we zeggen maximaal 5 personen. Tijdens de wandeling doen we wat (meditatie-)oefeningen samen en kunnen we, wanneer de wens er is, elkaar af en toe even wat vertellen.

Maar voor het overige zal het hoofdonderwerp zijn: Het op zoek gaan naar de stilte in jezelf.