"VOEL JE HART' - natuurwandelingen & zo
educatieve natuurwandelingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


EEN EDUCATIEVE NATUURWANDELING

Een dure omschrijving, maar niet zo bedoeld. Wat bedoel ik er dan mee ?

Nou, allereerst het educatieve: We willen er samen iets van opsteken voor een volgend keer. En ik hoop dus dat U mij ook iets gaat vertellen over de natuur of over ervaringen en misschien wel leermomenten die U gehad heeft tijdens een wandeling in het bos, op de hei of waar dan ook buiten.

We gaan echt niet elke plant, bloem of vlinder benoemen die we tegen komen, maar wanneer de behoefte daartoe er is kan dat ook een doel zijn tijdens een deel van de wandeling.

En het is een wandeling. We zijn samen onderweg en dat samen onderweg zijn is ons doel. Wilt U tóch liever een tochtje met heel veel namen en wetenswaardigheden of heeft U de behoefte eens lekker een poosje op Uw knieën door het bos te kruipen op zoek naar bijvoorbeeld paddenstoelen, dan kan dat ook. Zie hiervoor de pagina Themawandelingen.


Wat dan wel?

Ik wil graag met U op pad om samen eens goed om ons heen te kijken naar verbanden en relaties tussen het landschap en de daarin levende planten en dieren en ook naar de relaties tussen de planten en dieren onderling. En waar passen wij er dan in ?

Verder wil ik graag met U onderweg eens te zoeken naar gradiënten in het landschap. Wat gebeurt daar en waarom is het daar spannend?


Misschien een beetje te ingewikkeld geformuleerd maar we kunnen ons ook gewoon een paar vragen stellen:

Waarom staat dat plantje nu op zo'n plekje en niet 100 meter verder op die veel mooiere plek ? Waarom vliegt die vlinder daar in groten getale en zie je hier niets? Waarom zijn de bladeren van de eik in de herfst compleet opgevreten en staat die plataan er nog fris bij ? En zo kunnen we nog talloze vragen verzinnen.

Ik ben benieuwd naar Uw vragen en vooral naar Uw antwoorden en suggesties.


Dus nog maar een keer: Onderweg geen reeks van namen die we na afloop grotendeels weer vergeten zijn maar een zoektocht naar het hoe een waarom, waarbij we zullen merken dat die vraag ook heel vaak onbeantwoord zal blijven.

Er over denken en filisoferen kan echter altijd en ook hier gaat het dus niet om het einddoel maar om onze weg in die richting en om de verwondering over al dat moois.