"VOEL JE HART' - natuurwandelingen & zo
natuurlezingen

 

 

 

 

 

                

 

 

 

LEZINGEN
Vooral in de winter of om andere redenen kan het natuurlijk een keer leuk zijn om het binnen over de natuur te hebben. Nou dat kan dus aan de hand van een powerpoint-presentatie. Zo'n presentatie doe ik altijd in dialoog-vorm. Dus de deelnemers kunnen niet helemaal onderuit zakken. Uw mening wordt gevraagd. Uw zienswijze op het verhaal. Wat mij betreft veel boeiender dan wanneer ik een verhaal houd als een zg "deskundige", een verhaal dat dan ook vaak rijkelijk wordt gestoeld op langdradig onderbouwingen en onleesbare dia's. Nee, het getoonde plaatje is bij mij een aanleiding om het er samen eens verder 'over te hebben'. Afijn , U snapt het allang. KLETSPROAT !


 


                                      

 

                                                                                  


 

SOORTEN LEZINGEN:


 


STADSVOGELSDe stad wordt steeds belangrijker voor de natuur en dus ook voor de vogels. Al was het maar omdat wereldwijd de steden blijven groeien. Miljoenensteden worden heel gewoon. Het platteland wordt leger en niet alleen leger door het vertrek van de mensen maar vooral ook door gebrek aan water en uitputting van de grond. Het overblijvende boerenlandschap wordt grootschaliger. De natuurhoekjes, bosjes en watertjes verdwijnen en de grond wordt intensief gebruikt. Dus op naar de stad waar nog variëteit valt te ontdekken, zolang wij stedelingen nog behoefte hebben aan een groene leefomgeving.

Een avondvullende lezing die in overleg aangepast kan worden qua tijd en indeling.


 

VOGELS IN DE TUINWanneer de vogels naar de stad trekken (zie Stadsvogels hierboven) dan worden onze tuinen hun toevluchtsoord. Wij kunnen makkelijk wat doen om dat biotoopje voor de vogels beter geschikt te maken. Hoe richt je een tuin vogelvriendelijk in ? Wat voer je de vogels en welke zijn de mogelijkheden om ze naar jouw tuin te lokken ? Dat zijn zo maar wat vragen waar we mee aan de slag kunnen.

Een avondvullende lezing die in overleg aangepast kan worden qua tijd en indeling. 


 

ROOFVOGELSEen korte inleiding in de wereld van de roofvogels. Aan de hand van wat beelden en geluiden passeert een deel van de in Nederland voorkomende roofvogels de revue.

Een korte lezing van maximaal een uur, bijvoorbeeld als aanvulling op een verenigingsavond.

 


    


 

                      


VOGELTREK 

                    (tijdelijk niet beschikbaar i.v.m. ombouw van de presentatie)


Vogeltrek is één van de meest facinerende natuurverschijnselen die er is. Vogeltrek is er in alle soorten en maten. Van bijvoorbeeld slaaptrek naar een bosje ietsje verder of lange afstandstrek waarbij de hele wereld wordt rondgevlogen. De mens is altijd op zoek geweest naar uitleg over dit fenomeen. Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk door gebruik van moderne radartechnieken, satalietbeelden en met bij de vogels ingebouwde chips.  


Een avondvullende lezing die in overleg aangepast kan worden qua tijd en indeling.


 

 

                                                                      

 

 

 

 

 

EEN LANDSCHAP VOOR VOGELS

(Ook deze lezing wordt op dit moment door mij in een ander jasje gegoten en is dus tijdelijk niet beschikbaar)